Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Grécko zvažuje ďalšiu pomoc na zmiernenie vysokých cien energií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Urobí tak vtedy, ak Európska únia nepríde v dohľadnom čase s adekvátnymi opatreniami.

Atény 18. apríla (TASR) - Grécko zvažuje ďalšie opatrenia na zmiernenie dôsledkov rastúcich cien elektrickej energie na obyvateľstvo. Urobí tak vtedy, ak Európska únia nepríde v dohľadnom čase s adekvátnymi opatreniami. Povedal to v pondelok hovorca gréckej vlády Giannnis Oikonomu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Invázia Ruska na Ukrajinu spôsobila, že už dovtedy rastúce ceny zemného plynu tempo rastu ešte zrýchlili, pritom v mnohých krajinách je plyn kľúčový pri výrobe elektriny. Aj Grécko je silne závislé od dovozu komodít z Ruska. Z tejto krajiny dováža 40 % z celkovej spotreby plynu a 26 %, čo sa týka spotreby ropy.

Ako povedal Oikonomu novinárom, ak z európskej strany nepríde rýchla odpoveď, Grécko prijme vlastný plán ďalšej pomoci v súvislosti s cenami elektriny. Konkrétne kroky zverejní vláda "v blízkej budúcnosti," dodal. Od minulého roka minulo Grécko v dôsledku vysokých cien elektrickej energie na dotácie pre podniky, farmárov a domácnosti približne 4 miliardy eur.