Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Cestovný ruch v Grécku očakáva tohtoročné straty až 22 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Až 65 % gréckych hotelierov sa obáva bankrotu. V odvetví sa už stratilo 45.000 pracovných miest.

Atény 16. apríla (TASR) - Grécky cestovný ruch počíta v roku 2020 s obrovskými stratami v dôsledku koronakrízy. "Tento rok je katastrofou," povedal vo štvrtok šéf gréckeho zväzu cestovných kancelárií Apostolos Tsilidis v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Real FM. Straty by mohli dosiahnuť až 22 miliárd eur.

Najhoršie podľa Tsilidisa je to, že nikto nevie, kedy sa opäť obnovia lety a za akých podmienok budú ľudia môcť opäť cestovať lietadlami. "Viete si predstaviť, koľko turistov príde, ak v lietadle pre 180 ľudí bude musieť byť každý druhý rad voľný?"

Už v marci označil tohtoročnú turistickú sezónu za katastrofálnu šéf gréckej komory hotelierov Alexandros Vassilikos. Až 65 % gréckych hotelierov sa obáva bankrotu. V odvetví sa už stratilo 45.000 pracovných miest. "Cestovný ruch je nulový. Hotely žiadajú o pomoc," uviedol Vassilikos.

Hotelierstvo a ďalšie služby v oblasti cestovného ruchu tvoria až 30 % gréckej ekonomiky. Cestovný ruch v uplynulých rokoch výrazne prispel k tomu, že krajina prekonala ťažkú finančnú krízu. Grécko vlani navštívilo 33 miliónov turistov.