Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

POTVRDENÉ: Grécky premiér Tsipras odstupuje, budú predčasné voľby

Na archívnej snímke grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Grécke médiá špekulujú, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele.

Atény 20. augusta (TASR) - Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras dnes v televíznom prejave oznámil, že odstupuje z funkcie a po sporoch vo vládnucej strane Syriza okolo schválenia reforiem ako podmienok ďalšej finančnej pomoci krajine sa v Grécku uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Informovali o tom agentúry AP a DPA.



Podľa platnej legislatívy by sa hlasovanie malo uskutočniť do jedného mesiaca. Zdroje z prostredia vlády už skôr informovali, že sa zrejme uskutočnia 20. septembra.



Grécky premiér v príhovore obhajoval taktiku svojho kabinetu na rokovaniach s partnermi a vyhlásil, že krajina dosiahla napokon najlepšiu možnú dohodu, ktorá garantuje pomoc 86 miliárd eur z iných krajín eurozóny v priebehu troch rokov.

Tsipras uviedol, že bude o svojom rozhodnutí formálne informovať prezidenta Prokopisa Pavlopulosa i lídrov opozičných strán.



Grécke médiá špekulujú, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Usiluje sa tiež o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov.