Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Grécky rozpočtový schodok za 8 mesiacov medziročne klesol o 34 %

Foto: TASR/AP

Za august dosiahol rozpočet vlády prebytok 850 miliónov eur.

Atény 11. septembra (TASR) - Grécky rozpočtový deficit za prvých 8 mesiacov medziročne klesol o 34 % a bol lepší, než sa plánovalo. Atény okrem toho v auguste po prvý raz tento rok zaznamenali rozpočtový prebytok.

Schodok za obdobie od januára do konca auguste, ktorý nezahŕňa výdavky štátom kontrolovaných podnikov, dosiahol 12,4 miliardy eur oproti 18,7 miliardy eur v rovnakom období vlani, vyplýva z predbežných údajov gréckeho ministerstva financií. Schodok bol tiež nižší v porovnaní s plánovanými 15,2 miliardy eur. Za august dosiahol rozpočet vlády prebytok 850 miliónov eur.

Vláda premiéra Antonisa Samarasa sa snaží dohodnúť s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) na novom balíku úspor pre roky 2013 a 2014 v celkovej hodnote 11,5 miliardy eur. Dodatočné úspory sú podmienkou medzinárodných veriteľov, aby krajine uvoľnili ďalšiu tranžu zo záchranného úveru. Grécko sa v prípade zastavenia finančnej pomoci dostane do platobnej neschopnosti.

Rozpočtové príjmy za prvých 8 mesiacov dosiahli 33,1 miliardy eur oproti 32,6 miliardy eur v rovnakom období vlani. Plánovaných však podľa ministerstva financií bolo až 35,2 miliardy eur. Výdavky klesli na 45,4 miliardy eur z 51,2 miliardy eur v rovnakom období vlani. Primárny deficit za 8 mesiacov dosiahol 1,3 miliardy eur oproti plánovaným 4,2 miliardy eur.