Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Greenway zdvojnásobil počet zákazníkov, nabíjačiek aj dodanej energie

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Spoločnosť vlani získala investičný kapitál vo výške 85 miliónov eur, čo je najväčšia známa súkromná investícia do sektora elektromobility v regióne strednej a východnej Európy.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Spoločnosť Greenway vlani na Slovensku a v Poľsku zdvojnásobila počet nabíjačiek pre elektromobily na 1000 kusov, počet zákazníkov sa zvýšil na 52.000 a množstvo dodanej energie zákazníkom na 8738 megawatthodín (MWh) z 3007 MWh v roku 2021. Rok 2022 bol pre Greenway prelomový v počte novopripojených staníc, ale aj z pohľadu rozširovania ponuky zákazníckych služieb, uviedla v piatok spoločnosť.

Na Slovensku má firma 8000 zákazníkov a počet nabíjačiek vzrástol vlani zo 124 na 260, čo je spolu 425 nabíjacích bodov (konektorov). V celej sieti Greenway bolo zákazníkom ku koncu roka k dispozícii 2091 konektorov. Množstvo elektriny dodané zákazníkom na Slovensku sa medziročne zvýšilo na 1120 MWh zo 461 MWh v roku 2021. "Okrem rozvoja siete a rozširovania ponuky služieb sme museli, žiaľ, reagovať aj na enormné výkyvy cien elektrickej energie," pripomenul generálny riaditeľ spoločnosti Peter Badík. Od 1. novembra 2022 sa ceny nabíjania zvýšili v priemere o 30 %. "Dobrá správa je, že v najbližšom období už ďalšiu zmenu nepredpokladáme," dodal Badík.

Spoločnosť vlani získala investičný kapitál vo výške 85 miliónov eur, čo je najväčšia známa súkromná investícia do sektora elektromobility v regióne strednej a východnej Európy.

Spolufinancovanie výstavby ďalších 2000 nabíjacích bodov pre osobné, úžitkové a nákladné vozidlá zabezpečí v 22 členských štátoch Európska komisia v rámci projektu Expand-E. Greenway je spolu s Ionity na čele konzorcia, ktoré bude túto infraštruktúru budovať v regióne strednej a východnej Európy. "Na Slovensku postavíme len v rámci tohto projektu 120 nabíjacích staníc s výkonom 150 kilowattov (kW) pre osobné elektromobily a úžitkové vozidlá a tri nabíjacie stanice s výkonom 350 kW pre ťažké úžitkové vozidlá v 31 lokalitách," priblížil Badík.