Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Gualtieri: Talianska ekonomika môže tento rok klesnúť viac než o 8 %

Taliansky pracovník v ochrannom odeve na zabránenie šírenia nového koronavírusu dezinfikuje priestory exteriéru Lateránskej baziliky sv. Jána v Ríme 15. mája 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tento rok by celkový rozpočtový schodok mal dosiahnuť 10,4 % HDP. Dôvodom sú náklady na zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu.

Rím 12. júna (TASR) - Talianska ekonomika môže tento rok klesnúť viac, než aktuálne predpokladá vláda, uviedol taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri. Jej prognóza počíta s kontrakciou o 8 %.

Talianska centrálna banka prognózuje, že hrubý domáci produkt (HDP) sa zníži o 9,2 %, Európska komisia (EK) počíta s pádom až o 9,5 %.

Taliansko tvrdo zasiahla pandémia nového koronavírusu. A aj keď aprílové a májové údaje boli v súlade s vládnymi očakávaniami a teraz sa očakáva začiatok zotavovania, problémy niektorých sektorov zrejme budú trvať dlhšie. "Môžeme revidovať smerom dole," povedal Gualtieri o vládnej predpovedi vývoja HDP.

Taliansky verejný dlh by mal tento rok stúpnuť na 155,7 % HDP. Vláda sa podľa Gualtieriho sústredí na zvýšenie rastového potenciálu ekonomiky a od budúceho roka aj na zniženie rozpočtového deficitu.

Základom stratégie vlády je podstatné zvýšenie verejných aj súkromných investícií, politika podpory rastu a zlepšenie fiškálnej udržateľnosti, uviedol Gualtieri. Dodal, že dlh Talianska sa na budúci rok zníži a v ďalších rokoch bude výrazne klesať, keď sa krajina vráti k primárnym prebytkom.

Tento rok by celkový rozpočtový schodok mal dosiahnuť 10,4 % HDP. Dôvodom sú náklady na zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu.