Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Guvernér maďarskej centrálnej banky varuje pred dvojitým deficitom

Na archívnej snímke György Matolcsy. Foto: TASR/AP

Od začiatku pandémie nového koronavírusu sa zraniteľnosť maďarskej ekonomiky zvýšila, uviedol György Matolcsy.

Budapešť 16. novembra (TASR) - Maďarská ekonomika sa v tomto roku rýchlo zotavuje zo šoku spôsobeného pandémiou nového koronavírusu, súčasťou však je návrat dvojitého deficitu. Uviedol to guvernér maďarskej centrálnej banky György Matolcsy, pričom poukázal na schodok v rozpočte a na bežnom účte.

Guvernér pred rozpočtovým schodkom a schodkom na bežnom účte, ktorý je, navyše, v rámci regiónu vysoký, varoval s tým, že "Maďarsko padá do pasce dvojitého deficitu," čo zvyšuje zraniteľnosť maďarskej ekonomiky. V prípade rozpočtového schodku upozornil, že v tomto aj budúcom roku môže dosiahnuť okolo 8 % hrubého domáceho produktu (HDP).

V tejto súvislosti poukázal na vysokú infláciu. Pod rýchly rast cien sa podľa neho podpísali najmä globálne faktory, okrem toho sa však na raste spotrebiteľských cien podieľa aj vysoký rozpočtový schodok Maďarska a rast miezd.

"Od začiatku pandémie nového koronavírusu sa zraniteľnosť maďarskej ekonomiky zvýšila," uviedol Matolcsy. Dodal, že súčasný trend v oblasti rozpočtu, štátneho dlhu a bežného účtu je neudržateľný. Vláda preto podľa neho musí začať urýchlene pracovať na stabilizácii financií, najmä čo sa týka dlhu, ktorý je potrebné redukovať podstatne rýchlejšie.