Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Guvernér ukrajinskej centrálnej banky sľúbil nezávislosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ševčenko okrem toho prisľúbil pokračovanie spolupráce s MMF ako aj ďalšie znižovanie úrokových sadzieb.

Kyjev 20. júla (TASR) - Nový guvernér ukrajinskej centrálnej banky Kyrylo Ševčenko prisľúbil, že centrálna banka bude aj naďalej nezávislá a bude spolupracovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Práve otázka nezávislosti centrálnej banky bola hlavným dôvodom rezignácie predchádzajúceho uznávaného guvernéra Jakiva Smolija.

Jakiv Smolij nečakane oznámil svoju rezignáciu 1. júla, pričom ako dôvod uviedol "systematický politický nátlak" na banku a pokusy o obmedzenie jej nezávislosti. Jeho odchod znepokojil trhy a viacerí analytici sa začali obávať o pokračovanie úverového programu MMF v hodnote 5 miliárd USD (4,38 miliardy eur) na podporu ekonomiky poškodenej pandémiou nového koronavírusu.

Fond schválil úver začiatkom júna, pričom v prvej fáze uvoľnil 2,1 miliardy USD. Pre Ukrajinu je podpora zo strany MMF kľúčová. Očakáva sa totiž, že v dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu klesne ukrajinská ekonomika tento rok zhruba o 5 %.

Prezident Volodymyr Zelenskij ubezpečil, že centrálna banka zostane nezávislá, a zopakoval to aj v pondelok spoločne s novým guvernérom, ktorého parlament do funkcie schválil 16. júla. Ševčenko okrem toho prisľúbil pokračovanie spolupráce s MMF ako aj ďalšie znižovanie úrokových sadzieb.

(1 EUR = 1,1428 USD)