Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Guvernérkou tureckej centrálnej banky sa stala Hafize Gaye Erkanová

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Erkanová na čele tureckej centrálnej banky nahradila Sahapa Kavciogla, ktorý bol guvernérom od roku 2021, a ktorý sa teraz stal šéfom bankového dohľadu BBDK.

Ankara 9. júna (TASR) - Do čela tureckej centrálnej banky sa prvýkrát postavila žena. Guvernérkou sa stala Hafize Gaye Erkanová, ktorú v piatok do funkcie vymenoval prezident Recep Tayyip Erdogan. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Erkanová (41) vyštudovala v Princetone. Patrila medzi výkonných riaditeľov investičnej banky Goldman Sachs a v roku 2021 bola šesť mesiacov jednou zo šéfok už neexistujúcej kalifornskej First Republic Bank. Jej vymenovanie považujú trhy za signál návratu k tradičnejšej menovej politike.

Erkanová na čele tureckej centrálnej banky nahradila Sahapa Kavciogla, ktorý bol guvernérom od roku 2021, a ktorý sa teraz stal šéfom bankového dohľadu BBDK. Pod jeho vedením turecká centrálna banka výrazne uvoľnila menovú politiku aj napriek extrémne vysokej inflácii, čo spôsobilo napríklad prepad líry na rekordné minimá.