Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Habeck: Rusko je čoraz nespoľahlivejším partnerom v oblasti energetiky

Nemecký vicekancelár a spolkový minister hospodárstva Robert Habeck počas prejavu na ekonomickom fóre SPD v Berlíne 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

Nemecko, ktoré je silne závislé od ruského plynu, obvinilo Moskvu, že využíva energiu ako zbraň.

Berlín 21. júla (TASR) - Rusko sa stáva čoraz nespoľahlivejším partnerom v oblasti energetiky, uviedlo Nemecko vo štvrtok po tom, ako sa síce obnovili dodávky plynu cez kľúčový plynovod Nord Stream 1, ale značne znížené. TASR správu prevzala z AP a AFP.

"Rusko sa stáva rastúcim faktorom neistoty pre energetický systém," povedal novinárom nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. "V skutočnosti Rusko využíva veľkú moc, ktorú sme mu dali, na vydieranie Európy a Nemecka," vyhlásil.

Rusko vo štvrtok obnovilo kritické dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 po 10 dňoch údržby, ale len na úrovni 40 % jeho kapacity. V Berlíne tak pretrváva podozrenie, že Kremeľ túto zimu spustí energetickú krízu na kontinente.

Nemecko, ktoré je silne závislé od ruského plynu, obvinilo Moskvu, že využíva energiu ako zbraň. Vláda v Berlíne verí, že Rusko stláča dodávky ako odvetu za sankcie Západu proti Moskve pre vojnu na Ukrajine.

Habeck nahnevane odmietol tvrdenia Ruska, že je garantom dodávok energie do Európy, a označil Moskvu za čoraz väčší "faktor neistoty" v tomto sektore.

Závislosť Nemecka od ruského plynu spolu s alarmujúcimi signálmi z Moskvy zvýšili tlak na najvyššiu európsku ekonomiku.

Úplné zastavenie dovozu plynu alebo prudké zníženie jeho dodávok by mohlo mať katastrofálne dôsledky pre Nemecko. Môže totiž viesť až k zatváraniu tovární a zníženiu teploty v domácnostiach počas zimy.

Odborníci pritom varovali, že dokonca ani obnovenie dodávok cez Nord Stream 1 na 40 % nebude stačiť na odvrátenie nedostatku energie v Európe túto zimu.

Medzinárodný menový fond v stredu (20. 7.) uviedol, že zastavenie dodávok by mohlo tento rok znížiť hrubý domáci produkt Nemecka o 1,5 %.