Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Hajšel:Pri znižovaní plynovej závislosti treba lepšie využiť eurofondy

Na archívnej snímke Robert Hajšel. Foto: TASR - Martin Baumann

Ceny plynu v tohtoročnom auguste boli napríklad niekoľkonásobne vyššie ako pred rokom.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Pri znižovaní závislosti od ruského plynu treba lepšie využívať aj eurofondy. Uviedol to vo štvrtok v Bratislave europoslanec Robert Hajšel na Stredoeurópskom plynárenskom kongrese, organizovanom Slovenským plynárenským a naftovým zväzom (SPNZ).

"Riziko, že sa zastavia úplne dodávky plynu tu je a je živé. Vieme, že sa to môže stať. Vieme, aký je vývoj aj na Ukrajine. Nemôžeme sa teda úplne spoliehať na to, že Rusko bude plyn neprerušene dodávať," vysvetlil.

Na trhu s plynom nie je podľa neho vyvážená ponuka s dopytom. "Rovnováha je veľmi krehká a veľmi rýchlo sa môže narušiť, teda ceny môžu ísť rýchlo hore a vyvolať paniku," podotkol. Ceny plynu v tohtoročnom auguste boli napríklad niekoľkonásobne vyššie ako pred rokom.

"Musíme nájsť v rozpočte peniaze, kde, ako, z čoho zaplatíme zastropovanie cien energií. Nad tým sa už musíme zamyslieť teraz. Treba využiť eurofondy, požiadať Európsku komisiu o to, aby sme mohli presúvať peniaze z podpory kohézie, teda z kohéznych fondov, štrukturálnych a investičných fondov, aj do plánu obnovy na to, aby sa mohli použiť na dobudovanie (energetickej) infraštruktúry," zdôraznil.

Podčiarkol, že nová plynová infraštruktúra musí byť inštalovaná takým spôsobom, aby sa mohla využiť aj na prenos tzv. zelených zdrojov, napríklad "zeleného vodíka". "Bez tohto súhlas Európskej komisie nikdy nedostaneme. Takže sa musíme orientovať takýmto spôsobom," dodal Hajšel.