Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii dosiahli v októbri nové maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako Halifax informoval, ceny domov sa v októbri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšili o 0,9 %.

Londýn 5. novembra (TASR) - Ceny domov v Británii pokračovali v októbri v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. Ďalší rast však posunul priemernú cenu nehnuteľností na nové historické maximum. Uviedol to v piatok najväčší britský poskytovateľ hypoték Halifax.

Ako Halifax informoval, ceny domov sa v októbri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšili o 0,9 %, zatiaľ čo v septembri medzimesačne vzrástli o 1,7 %. Za tri mesiace do konca októbra sa ceny domov zvýšili oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 8,1 %. To je najvyššie tempo rastu za tri mesiace od obdobia apríl-jún. Na porovnanie, za tri mesiace do konca septembra tempo rastu dosiahlo 7,4 %.

Za posledných 18 mesiacov tlačil ceny nahor najmä zvýšený dopyt po väčších domoch. Bol to dôsledok pandémie nového koronavírusu, ktorá obmedzila pohyb obyvateľov a podporila prácu z domu.

Ako uviedol riaditeľ Halifaxu Russell Galley, tento faktor spolu s vládnym programom na podporu bývania zvýšil priemernú cenu nehnuteľností v Británii na historické maximum 270.027 libier (315.655 eur). Dodal však, že vzhľadom na vysokú infláciu a očakávania zvýšenia úrokových sadzieb zo strany centrálnej banky už na budúci mesiac a ďalšie zvýšenie v nasledujúcom období sa dopyt po nehnuteľnostiach zmierni.

(1 EUR = 0,85545 GBP)