Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Handlovská samospráva plánuje rozšíriť miestnu kompostáreň

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Celkové výdavky projektu predstavujú 424.979,40 eura, radnica bude z Operačného programu Kvalita životného prostredia žiadať NFP vo výške 396.970,81 eura.

Handlová 30. októbra (TASR) - Samospráva Handlovej plánuje rozšíriť miestnu kompostáreň. Investíciou za viac ako 420.000 eur chce zabezpečiť spracovanie kuchynského odpadu z domácností, financie na tento účel bude žiadať z fondov Európskej únie. Podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok (29. 10.).

Projektom samospráva reaguje na nový zákon, ktorý mestám a obciam na Slovensku ukladá povinnosť zabezpečiť zber a spracovanie kuchynského odpadu.

"Predmetom žiadosti o NFP je rozšírenie kapacity Kompostárne Handlová prostredníctvom prístavby troch betónových plôch k existujúcej ploche k umiestneniu technológií a zakúpenie technológií potrebných pre zber, zvoz a spracovanie kuchynského odpadu," uviedol vedúci oddelenia mestských projektov Peter Cagáň. V rámci projektu samospráva podľa neho počíta s kúpou zberového vozidla, hygienizačného kontajnera, drtiča kuchynského odpadu a zberných nádob s rôznym objemom.

Celkové výdavky projektu predstavujú 424.979,40 eura, radnica bude z Operačného programu Kvalita životného prostredia žiadať NFP vo výške 396.970,81 eura. Mesto by sa na financovaní malo podieľať sumou 28.008,59 eura, ktorá tvorí päťpercentné spolufinancovanie a náklady na stavebnú časť.