Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Harley-Davidson nemá komponenty, pozastavil výrobu v Pennsylvánii

Na Zemplínskej Šírave sa v dňoch 13.-16. augusta 2015 uskutočnil 14. ročník medzinárodného motozrazu Sveta motocyklov. Tento motozraz je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku. Každoročne ho navštívia tisíce motorkárov nielen zo Slovenska. Na snímke detail motocykla značky Harley-Davidson na Námestí Osloboditeľov v Michalovciach 14. augusta 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

Urobil tak druhý raz za zhruba rok.

Milwaukee 9. júna (TASR) - Americký výrobca motocyklov Harley-Davidson oznámil v týchto dňoch, že na týždeň zastavuje výrobu vo svojom najväčšom závode v USA. Urobil tak druhý raz za zhruba rok. Ako dôvod firma uviedla nedostatok komponentov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť koncom tohto týždňa informovala, že vo svojom závode v oblasti York v Pennsylvánii pozastavuje produkciu, pričom s jej obnovením počíta 13. júna. Harley-Davidson tak v tomto závode odstavil výrobu druhýkrát za vyše 12 mesiacov. Predtým tak urobil v máji minulého roka.

Koncom apríla firma zverejnila výsledky za 1. kvartál, ktoré prekonali očakávania. Dôvodom bol zvýšený dopyt po jej produktoch, ako aj postupné zvyšovanie cien.

Spoločnosť vtedy oznámila, že za prvé tri mesiace roka dosiahla čistý zisk 304 miliónov USD (282 miliónov eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o takmer 37 %. Konsolidované tržby sa zvýšili o 20 % na 1,79 miliardy USD, keď objem predaja vzrástol o 14 %.

Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 2,04 USD oproti 1,45 USD/akcia pred rokom. Harley-Davidson tak výrazne prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na 1,39 USD/akcia.

Spoločnosť podporilo najmä zvýšenie cien, čím si firma kompenzovala rast nákladov na suroviny a logistiku. Harley-Davidson okrem toho vyťažil z obnoveného dopytu, keď po období pandémie sa Američania vo veľkom začali vracať na cesty.

(1 EUR = 1,078 USD)