Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

HDP Česka v 2. kvartáli klesol menej, ako naznačoval odhad

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za poklesom HDP stál podľa analytika Raiffeisenbank Václava Franča najmä pokles spotreby domácností a vlády, obe zložky sa zhodne znížili o 1,1 %.

Praha 7. septembra (TASR) - Hrubý domáci produkt (HDP) Česka v 2. štvrťroku klesol medzikvartálne o 0,2 % tak, ako naznačoval rýchly odhad, ale v medziročnom porovnaní bol jeho výsledok o niečo lepší, konštatuje český internetový portál idnes.cz.

Podľa spresnených údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) sa výkon českej ekonomiky za tri mesiace do konca júna znížil o 1 %, a nie o 1,2 %, ako naznačoval rýchly odhad.

Česká ekonomika tak ostáva v recesii, ktorá je definovaná ako medzikvartálny pokles ekonomiky dva štvrťroky po sebe. A český HDP vykázal už tretí pokles.

"Výkonnosť ekonomiky meraná medziročným a medzikvartálnym vývojom HDP sa v 2. štvrťroku znížila predovšetkým v dôsledku pokračujúceho poklesu domáceho dopytu, ktorý nedokázal nahradiť ani nárast prebytku zahraničného obchodu. S týmto problémom, ktorý sa postupne prehlbuje, ekonomika zápasí už viac ako rok," uviedol ČSÚ.

Štatistici zároveň spresnili aj výsledky za 1. štvrťrok 2012, ktoré ukázali, že výkon českej ekonomiky sa v prvých troch mesiacoch roka znížil medziročne o 0,5 %, a nie o 0,7 %, a medzikvartálne klesol o 0,6 % namiesto o 0,8 %. Za prvý polrok 2012 klesol HDP Česka o 0,8 %.

"Za poklesom HDP stál najmä pokles spotreby domácností a vlády, obe zložky sa zhodne znížili o 1,1 %," uviedol analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

"Na základe dnešných údajov veľmi pravdepodobne pristúpime k miernej revízii odhadu rastu českej ekonomiky v tomto roku smerom nadol vzhľadom na slabé výsledky z prvej polovice roka," dodal Franče.