Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Heger: Pellegrini sa o problémy Slovenska začal zaujímať neskoro

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas 142. rokovania vlády SR 22. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Heger zároveň uviedol, že jeho vláda krajinu od závislosti na ruskom plyne a rope zbavila.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Predstava predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho o energetickej bezpečnosti Slovenska bola závislosť na ruskom plyne a rope. O problémy Slovenska sa začal zaujímať neskoro. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger v reakcii na utorkovú tlačovú konferenciu strany Hlas-SD.

Heger zároveň uviedol, že jeho vláda krajinu od závislosti na ruskom plyne a rope zbavila. Diverzifikovala podľa jeho slov zdroje ropy a plynu a spolupracuje s partnermi, ktorí "nie sú vojnoví agresori". Ďalej reagoval, že Slováci platia za energie najmenej z celej Európskej únie (EÚ) a vláda pomohla firmám, samosprávam, školám.

"On a jeho družina mali 12 rokov na to, aby svoje vízie o silnom štáte uviedli do praxe. Mohli odkúpiť späť všetko, čo bolo na Slovensku sprivatizované. Mali na to všetky nástroje," uviedol Heger a dodal, že naopak odovzdali krajinu úzkej skupine ľudí, "ktorí si tu robili, čo chceli".

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman sa vyjadril, že ak by sa predstavy Hlasu-SD a Pellegriniho aplikovali, výsledky by pre Slovensko a občanov boli negatívne. "V roku 2015 to bola práve vláda Roberta Fica, ktorej boli súčasťou aj dnešní predstavitelia strany Hlas na čele s Petrom Pellegrinim, a ktorá nevyužila možnosť prevziať od talianskej spoločnosti Enel kontrolu nad Slovenskými elektrárňami," povedal Hirman s tým, že práve zástupcovia strany Smer-SD a Hlas-SD ponúknuté možnosti navýšenia vlastníckej kontroly štátu vo väčšine energetických podnikov za svojho vládnutia nevyužili.

Hirman zároveň pripomenul, že vláda spolu so Slovenskými elektrárňami a Ministerstvom hospodárstva (MH) SR vytvorili do roku 2027 mechanizmus na udržanie výhodných cien elektrickej energie pre domácnosti, ktoré podľa jeho slov patria k najnižším v EÚ.

Pellegrini sa v utorok na tlačovej konferencii vyjadril, že štát musí mať pod kontrolou strategické energetické podniky a nemal by byť odkázaný na vôľu zahraničných vlastníkov. Štát by mal zároveň podľa Hlasu-SD zvýšiť základné imanie v týchto podnikoch a zvýšiť svoj podiel.