Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Heger: Po oznámení o taxonómii čakáme povolenie kritérií aj pre jadro

Na archívnej snímke premiér Eduard Heger. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vo vzťahu k jadrovej energii v súčasnosti pokračujú na európskej úrovni expertné rokovania o posúdení kritérií.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu prijala balík opatrení na pomoc pri zlepšení toku peňazí smerom k udržateľným činnostiam v celej Európskej únii. Ide o nariadenie, ktoré stanovuje kritériá na určenie toho, či je ekonomická aktivita udržateľná z pohľadu životného prostredia a tieto aktivity budú na finančných trhoch zvýhodnené z pohľadu investorov, ako aj ich financovania a poistenia. "Po ukončení ďalších potrebných analýz očakávame schválenie kritérií aj pre jadro, ale aj plyn či poľnohospodárstvo,“ uviedol v reakcii na oznámenie o taxonómii premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Je dôležité, aby aj kritériá pre dodatočné oblasti boli prijaté čo najskôr, aby mali investori ucelenú predstavu o tom, ktoré aktivity Únia považuje za udržateľné. Jadrová energia, ktorá je na rozdiel od plynu nízkoemisným zdrojom, bude mať rozhodujúci vplyv na naplnenie ambicióznych klimatických cieľov, ku ktorým sa Slovensko na európskej úrovni zaviazalo," konštatoval Heger. Schválenie kritérií pre jadro, ale aj plyn či poľnohospodárstvo sa očakáva v lete tohto roka.

Vo vzťahu k jadrovej energii v súčasnosti pokračujú na európskej úrovni expertné rokovania o posúdení kritérií. Prvé nedávne hodnotenie zo strany Európskej komisie z dielne Spoločného výskumného centra na základe vedeckých dát konštatuje, že vplyv jadra na životné prostredie a ľudské zdravie nie je vyšší ako pri iných aktivitách, ktoré sú zahrnuté v taxonómii.

Pri procese zelenej transformácie premiér zdôraznil potrebu spravodlivosti vo vzťahu ku všetkým občanom EÚ. "Potrebujeme sa za každú cenu vyhnúť negatívnym dopadom v sociálnej oblasti, ako sú nerovnosť, energetická nestabilita, alebo dokonca energetická chudoba v niektorých častiach EÚ," dodal Heger.