Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Hirman: Slovensko má plyn na nasledujúcu zimu,ale aj na ďalšie obdobie

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman počas rokovania 140. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR

Ďalej informoval o podpísaní nových kontraktov s medzinárodnými dodávateľmi zemného plynu, čím SPP sleduje posilňovanie bezpečnosti dodávok pomocou diverzifikácie a optimalizácie.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Zemného plynu má Slovensko v zásobníkoch dostatočné množstvo, čo je dobrý základ na budúcu vykurovaciu sezónu. Aktuálne máme zásobníky naplnené dokonca o päť percent viac, ako je priemer v Európskej únii. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom v utorok informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman a generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Miroslav Kulla.

"Už dnes vieme s istotou vyhlásiť, že máme veľmi slušný, dostatočný základ plynu na budúcu vykurovaciu sezónu," vyhlásil Hirman. Dodal, že Slovensko má zabezpečený plyn pre SPP ako hlavného a kľúčového dodávateľa na náš trh, ale aj pre Západoslovenskú energetiku a Východoslovenskú energetiku, ktoré majú aktuálne v zásobníkoch plné objemy. Objem plynu by mal poslúžiť aj po skončení nasledujúcej vykurovacej sezóny.

"Máme výbornú štartovaciu pozíciu, stav zásob plynu v zásobníkoch je nadštandardne vysoký. V krajinách EÚ je to okolo 55 %, na Slovensku 60 %. Po skončení zimy máme toľko plynu ako štandardne máme pred začiatkom ďalšej zimy," spresnil Kulla. Ďalej informoval o podpísaní nových kontraktov s medzinárodnými dodávateľmi zemného plynu, čím SPP sleduje posilňovanie bezpečnosti dodávok pomocou diverzifikácie a optimalizácie.

"V minulom roku sme dosiahli výnimočný úspech, keď sa nám v rekordne krátkom čase podarilo zásadne diverzifikovať dodávky plynu, ktoré tvorili v roku 2022 už viac ako 36 %. Zároveň sme ako jedna z najlepšie pripravených krajín v Európe naplnili aj náš záväzok, že zimnú sezónu 2022/2023 zvládneme bez vplyvu na dodávky pre našich zákazníkov," uviedol Kulla. Konkrétne ide o spoluprácu s anglickou spoločnosťou BP, ktorá zabezpečuje dodávku zemného plynu z ťažobných polí v Severnom mori.

Dodávky skvapalneného plynu z rôznych trhov a terminálov v Európe sa stávajú súčasťou obchodného portfólia SPP. V súčasnosti tak spoločnosť zabezpečuje dodávky plynu pre svojich zákazníkov nielen z východu, stále fungujúcou prepravnou cestou cez Ukrajinu, ale aj dodávkami zo Severného mora či západnej a južnej Európy.