Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Hirman: Sme blízko dohody o výnimke na ropný export na Ukrajinu

Na snímke sprava minister hospodárstva SR Karel Hirman a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer počas rokovania 125. schôdze vlády SR v stredu 7. decembra 2022 v Bratislave Foto: TASR - Pavel Naubauer

O výnimke na takýto vývoz sa podľa ministra aktuálne rokuje v Bruseli.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Bratislavská rafinéria Slovnaft by mohla napriek embargu EÚ vyvážať produkty vyrobené z ruskej ropy na Ukrajinu aj po 5. februári budúceho roka. Na piatkovej tlačovej konferencii po návrate z Ukrajiny to povedal minister hospodárstva Karel Hirman. O výnimke na takýto vývoz sa podľa ministra aktuálne rokuje v Bruseli.

"Sme blízko dohody o tom, že po 5. februári bude môcť rafinéria Slovnaft exportovať výrobky z ruskej ropy dovážanej cez ropovod Družba na Ukrajinu," povedal Hirman. Slovensko má vyrokovanú výnimku z embarga na pokračovanie dovozu ruskej ropy, pohonné hmoty vyrobené z tejto ropy však bude môcť po 5. februári budúceho roka exportovať iba do Česka a aj to iba na obmedzené obdobie. Rafinéria by bez exportu musela obmedziť výrobu a dostala by sa pod hranicu technologického minima.

Slovnaft plánuje túto situáciu vyriešiť čiastočným nahradením ruskej ropy, no spracovanie iného druhu ropy mu zvyšuje náklady a naráža na logistické aj technologické problémy.