Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hirman:Slovnaft bude môcť ropné produkty exportovať i po februári 2023

Na archívnej snímke z 1. júna 2022 rafinéria Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vďaka výnimke bude môcť Slovnaft exportovať prakticky všetky ropné výrobky nielen do ČR, ale aj na Ukrajinu.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Slovnaft bude môcť ropné produkty na výnimku exportovať aj po 5. februári 2023. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

"Táto veľmi podstatná vec sa udiala koncom minulého týždňa. V úzkej súčinnosti ministerstva hospodárstva, mňa osobne, spolu so stálym zastúpením SR v Bruseli, ako aj s vedením spoločností Slovnaft a MOL sa podarilo vyrokovať pre Slovnaft, a teda pre SR výnimku zo sankčného režimu, ktorý bude platiť po 5. februári," oznámil minister.

Spresnil, že vďaka uvedenej výnimke bude môcť Slovnaft exportovať prakticky všetky ropné výrobky nielen do ČR, ale aj na Ukrajinu. "Tie rokovania neboli jednoduché. To, že sa to podarilo, k tomu nemalou mierou prispela aj naša návšteva spolu s kolegami ministrami nedávno v Kyjeve, kde som bezprostredne rokoval o týchto veciach s ukrajinskými partnermi," poznamenal.

"Podarilo sa dosiahnuť výnimku, ktorá bola pôvodne obmedzená len na diesel, ale našim zásahom, našou iniciatívou sa nakoniec týka všetkých ropných produktov. To výrazne pomôže stabilizovať chod a prevádzkové výsledky našej rafinérie Slovnaft v budúcom roku," dodal Hirman.