Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Hlas – SD navrhuje dočasné zníženie DPH pre gastro sektor

Na archívnej snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši. Foto: TASR Martin Baumann

Raši vyčíslil, že podľa prepočtov analytikov Ministerstva financií (MF) SR môže byť DPH v gastro sektore približne 100 miliónov eur.

Bratislava 27. mája (TASR) – Gastro sektoru zasiahnutému koronakrízou by pomohlo dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre služby v tejto oblasti. Navrhujú to nezaradení poslanci Peter Pellegrini, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok, ktorí pôsobia v mimoparlamentnom Hlase – SD.

"Navrhujeme, aby sa do 31. decembra 2022 znížila DPH gastra na päť percent a od 1. januára 2023 na úroveň 10 % tak, ako to je teraz v oblasti ubytovacích služieb. Zníženie tejto sadzby predstavuje efektívny a adresný krok pomoci podnikateľom," uviedol Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Vyčíslil, že podľa prepočtov analytikov Ministerstva financií (MF) SR môže byť DPH v gastro sektore približne 100 miliónov eur. "Zároveň ide o sektor, kde sú pri výbere DPH najväčšie rezervy. Toto opatrenie nebude mať negatívny dopad na štátny rozpočet a pravdepodobne bude rozpočtovo neutrálne. Je zároveň jedným z krokov odporúčaných Európskou komisiou pre členské štáty EÚ na elimináciu dopadov pandémie na gastro sektor," dodal.