Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hlas-SD: Očkovacia lotéria životy a zdravie nezachráni

Na archívnej snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši. Foto: TASR Martin Baumann

Očkovacia lotéria a sprostredkovateľský bonus sú preto podľa názoru podpredsedov strany Hlas-SD len ďalšie nezmyselne drahé nástroje, ktoré neprinesú želaný efekt.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Očkovacia lotéria životy a zdravie nezachráni. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas - sociálna demokracia, v reakcii na spustenie štátnej očkovacej lotérie od 1. augusta.

V strane Hlas-SD od začiatku hovoria, že očkovanie má byť dobrovoľné s cieľom chrániť zdravie, a to tak svoje, ako aj ľudí v okolí, priblížila.

"Igor Matovič (OĽANO) však opäť na seba upútal pozornosť. A opäť nie ako minister financií, ale ako celonárodný organizátor lotérie, kde ide rozdávať milióny eur z našich daní niektorým očkovaným ľuďom. Už samotná myšlienka dehonestuje podstatu očkovania," vyhlásil podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

"Vláda nezvláda očkovanie ako také. Neexistujúca kampaň, prvotný nedostatok vakcín, či 'nočné hry o život' keď sa naši seniori museli biť o termíny očkovania - to je len zlomok chaosu, ktorý od začiatku celý proces sprevádza," dodala podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková.

Na archívnej snímke Zuzana Dolinková.
Foto: TASR Jakub Kotian


Očkovacia lotéria a sprostredkovateľský bonus sú preto podľa názoru podpredsedov strany Hlas-SD len ďalšie nezmyselne drahé nástroje, ktoré neprinesú želaný efekt. Aj samotnú lotériu označujú za cirkus, ak totiž chcete vyhrať, musíte byť v nedeľu večer pred televízorom, stihnúť zdvihnúť telefón a povedať správne heslo.

Proces prihlasovania podľa strany navyše diskriminuje seniorov, z ktorých sa nie všetci vedia prihlásiť cez internet, a sprostredkovateľský bonus je doslova trestom pre všetkých tých, ktorí sa dali doteraz zaočkovať dobrovoľne a bez nároku na akúkoľvek odmenu.

Desiatky miliónov eur, ktoré sa takto nezmyslene minú, by sa dali využiť oveľa efektívnejšie. "Je to nesprávne riešenie. Na jednej strane Matovičova a Hegerova (OĽANO) vláda dáva na prevenciu len drobné, nepreplatí onkologickým chorým inovatívne lieky, ale teraz ide rozhadzovať milióny na sebaprezentáciu. Tieto peniaze by mohli ísť napríklad aj k zdravotníkom a pacientom na diagnostiku a liečbu všetkých tých, ktorí pre koronakrízu museli mesiace čakať," povedal Raši.

Lepšie využitie týchto prostriedkov si vie predstaviť aj Dolinková. "Je nehorázne, aby na podporu a osvetu vláda schválila tri milióny a na nezmyselnú lotériu a bonusy desiatky miliónov. Tieto peniaze by oveľa efektívnejšie poslúžili, aby mohlo byť viac mobilných očkovacích tímov či aby všeobecní lekári a pediatri dostávali vyššiu platbu za podanie vakcíny. Bolo by to pre nich viac motivujúce a občania by sa dostali k informáciám aj vakcíne na mieste, kde im je to prirodzené - u svojho lekára," uviedla.

Hlas-SD aj naďalej vyzýva ľudí, aby sa išli očkovať - dobrovoľne, na základe svojho vlastného presvedčenia, a nie pre pofidérnu vidinu získania finančných prostriedkov.