Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Hlas-SD: OĽANO sabotuje výberové konanie na šéfa PPA

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja SR Ján Mičovský (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

O odchod z pozície šéfa PPA požiadal bývalý generálny riaditeľ Tibor Guniš ešte začiatkom septembra 2020.

Bratislava 8. februára (TASR) – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) nie je ani po takmer pol roku schopný vybrať generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Minister pritom stále nevyhlásil nové výberové konanie na šéfa PPA potom, ako dva výbery netransparentne zrušil. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas - sociálna demokracia.

"Minister Ján Mičovský, ktorého už v tejto veci vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní, takmer pol roka nie je schopný vybrať nového generálneho riaditeľa PPA. Dve predchádzajúce výberové konania za podozrivých okolností zrušil. Stále nezverejnil mená 13-člennej výberovej komisie, v ktorej mali byť aj straníci z OĽANO, a nevyhlásil ani nové výberové konanie. Existujú len dve možnosti, buď s ministrom nechce pre jeho nekompetentnosť nikto pracovať, alebo hnutie OĽANO výberové konanie zámerne sabotuje, aby tam udržalo ministrovho poradcu Jaroslava Jánoša," povedal Róbert Puci, nezaradený poslanec Národnej rady SR.

Pripomenul, že o odchod z pozície šéfa PPA požiadal bývalý generálny riaditeľ Tibor Guniš ešte začiatkom septembra 2020. "Odvtedy sa uskutočnili dve výberové konania, v ktorých sa ministrovi Mičovskému nepáčil ani jeden kandidát. Deje sa tak napriek tomu, že aktuálny generálny riaditeľ Jaroslav Jánoš nespĺňa žiadne kvalifikačné kritériá a je vo vážnom konflikte záujmov, čo môže ohroziť vyplácanie európskych prostriedkov. Posledné výberové konanie minister zrušil koncom januára s tým, že žiaden z kandidátov kritériá nesplnil. Nezverejnil však žiadne dôkazy, čo vyvoláva pochybnosti z manipulácie výberového konania a možného zneužitia právomocí verejného činiteľa," doplnil Puci.

Ostáva podľa Puciho len veriť, že orgány činné v trestnom konaní budú v tomto prípade konať nezávisle a nebudú pod tlakom nominantov OĽANO. "Čas sa však kráti a poľnohospodári, potravinári, včelári, školy a malé obce, môžu už čoskoro prísť o možnosť získať európske prostriedky z PPA. Niet sa preto, čo čudovať, že smerujú od štrajkovej pohotovosti k štrajku. Ministra každý mesiac opúšťajú jeho vlastné kádre a on sám namiesto ochrany a podpory slovenských výrobcov potravín presadzuje záujmy zahraničných obchodných reťazcov," doplnil poslanec NR SR.

"Vyzývame vedenie OĽANO, aby už prestalo hazardovať s potravinovou sebestačnosťou Slovenska a desiatkami tisíc ľudí, ktorí sa na nej podieľajú a odvolalo Jána Mičovského z funkcie. Len tak zabráni potravinovej katastrofe na Slovensku," dodal Puci.