Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Hlas-SD: Samosprávy mali za minulý rok stratu 250 miliónov eur

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Samosprávy boli podľa Michala Kaliňáka nútené na bežný chod a prevádzku míňať vlastné úspory.

Liptovský Mikuláš 26. mája (TASR) - Slovenské samosprávy zaznamenali za minulý kalendárny rok čistú stratu v hospodárení v sume 250 miliónov eur. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii v Liptovskom Mikuláši expert strany Hlas-SD pre samosprávy Michal Kaliňák. Podotkol, že ide o dôsledok devastačných rozhodnutí expremiérov Eduarda Hegera a Igora Matoviča.

"Heger v tandeme s Matovičom dostal k ekonomickej priepasti mestá, obce i samosprávne kraje. Ani raz, keď bolo treba, nedal záchranné koleso," skonštatoval Kaliňák. Reagoval tak na štvrtkovú (25. 5.) výzvu Hegera a Demokratov adresovanú predsedovi vlády odborníkov Ľudovítovi Ódorovi na pomoc samosprávam.

Samosprávy boli podľa Kaliňáka nútené na bežný chod a prevádzku míňať vlastné úspory. "A to až tým spôsobom, že z vlastných peňazí museli dať takýto veľký balík, aby dosponzorovali štát. Ak sa tento rok nič nezmení, tak sú nastavené také kompenzácie a výpadky na príjmoch, ktoré môžu spôsobiť, že na konci roka budú samosprávy v mínuse až 320 miliónov eur," upozornil.