Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hlas-SD vyzýva vládu, aby predstavila ďalší postup pri dodávkach plynu

Na archívnej snímke z 15. marca 2022 poslanec NR SR Peter Pellegrini (nezaradený) počas 60. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

"Žiadame vládu SR, aby predstavila verejnosti scenáre ďalšieho postupu vrátane úplnej odstávky importu plynu z Ruska," uviedla strana.

Bratislava 31. marca (TASR) – Mimoparlamentná strana Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho vyzvala vládu SR, aby verejne zareagovala na dnešné rozhodnutie ruského prezidenta Putina, podľa ktorého tzv. "nepriateľské krajiny" vrátane SR budú musieť platiť od 1. apríla za dodávky plynu v rubľoch. V opačnom prípade je Rusko pripravené zneplatniť existujúce zmluvy o plyne a zastaviť jeho dodávky.

"Žiadame vládu SR, aby predstavila verejnosti scenáre ďalšieho postupu vrátane úplnej odstávky importu plynu z Ruska," uviedla strana.

Ruský prezident vo štvrtok uviedol, že ak budú chcieť štáty nakúpiť ruský plyn, budú si musieť otvoriť v ruských bankách účty v rubľoch. "Z týchto účtov sa od zajtra budú realizovať platby za dodávky plynu," uviedol Putin v televíznom prejave. Ak sa platby nezrealizujú, bude to Rusko podľa Putina považovať za neuhradenie záväzkov a súčasné kontrakty budú zastavené.

Rezort hospodárstva v reakcii na novú situáciu s platbami uviedol, že platba za poslednú faktúru za plyn je už uhradená a nie sú preto potrebné nijaké okamžité kroky Slovenska. "Budeme postupovať spoločne s ostatnými členskými štátmi EÚ. Rezort hospodárstva zároveň intenzívne pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruskej federácie," uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Matejková.