Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hlavná ekonómka Svetovej banky odchádza z inštitúcie

Svetová banka, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Malpass ocenil jej hodlanie pritiahnuť mladých talentovaných ekonómov do banky, v čom chce inštitúcia pokračovať aj po jej odchode.

Washington 5. februára (TASR) - Hlavná ekonómka Svetovej banky (SB) Pinelopi Koujianou Goldbergová v stredu oznámila, že z inštitúcie odchádza. Uviedla to v liste kolegom.

Goldbergová označila svoje rozhodnutie za „ťažké". Napísala, že 1. marca odstúpi z funkcie, aby sa vrátila k vyučovaniu na Yale University.

Prezident Svetovej banky David Malpass v separátnom liste oznámil, že Goldbergovej funkciu dočasne prevezme vedúci výskumu Aart Kraay, kým nebude vymenovaný nový hlavný ekonóm SB.

Ocenil zároveň prácu Goldbergovej a vyzdvihol jej snahu o prepojenie SB so špičkovým akademickým výskumom. A jej hodlanie pritiahnuť mladých talentovaných ekonómov do banky, v čom chce inštitúcia pokračovať aj po jej odchode, napísal Malpass.

Goldbergová, Američanka s gréckymi koreňmi, sa ujala svojho postu na konci apríla 2018 po rezignácii Paula Romera v súvislosti s kontroverznými štatistickými metódami Svetovej banky.

Goldbergová je absolventkou univerzity v nemeckom Freiburgu, a tiež americkej univerzity Stanford. Bola prvou šéfredaktorkou American Economic Review a pred vstupom do banky prednášala ekonómiu na Yale.

V rámci SB skúmala globálne hodnotové reťazce a v správe uverejnenej v októbri minulého roku ukázala, ako by chudobné krajiny mohli transformovať svoje ekonomiky špecializáciou na výrobu konkrétneho komponentu, a nie na budovanie celých priemyselných odvetví od nuly.