Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Hlavný britský akciový index FTSE 100 sa dostal na nové maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra Bloomberg však upozorňuje, že aj keď sa FTSE 100 nakoniec dostal nad svoje maximum z roku 2018, v skutočnosti tento rok zaostáva za hlavnými indexmi z Európy, Číny aj USA.

Londýn 5. februára (TASR) - Hlavný britský akciový index FTSE 100 sa v piatok (3. 2.) dostal na nové rekordné maximum. Podporilo ho napríklad oslabenie libry a na prvý pohľad sa vzpiera negatívnym vyhliadkam britskej ekonomiky. Pri bližšom pohľade je však skutočnosť trochu iná.

Index britských blue-chipov sa v piatok dostal až na 7906,58 bodu a prekonal predchádzajúce maximum z 22. mája 2018. Obchodovanie nakoniec uzavrel s plusom 1,04 % na 7901,80 bodu.

"FTSE 100 je index orientovaný smerom von a svoje zisky zaznamenal vďaka niektorým sektorom, ktoré profitovali z nárastu cien energií a úrokových sadzieb," uviedla Victoria Scholar z investičnej služby Interactive Investor pre tlačovú agentúru DPA. Preto tiež výrazne prekonal index FTSE 250, ktorý viac ovplyvňuje politická a ekonomická neistota v Spojenom kráľovstve.

Navyše sa libra prudko oslabila voči americkému doláru aj euru po nečakane dobrých údajoch z amerického trhu práce. Keďže v indexe FTSE 100 je zastúpených mnoho spoločností s veľkým zastúpením exportu, index profituje zo slabšej libry.

Agentúra Bloomberg však upozorňuje, že aj keď sa FTSE 100 nakoniec dostal nad svoje maximum z roku 2018, v skutočnosti tento rok zaostáva za hlavnými indexmi z Európy, Číny aj USA. Okrem toho Londýn nedávno stratil postavenie najväčšieho európskeho akciového trhu v prospech Paríža.

Index FTSE 100 vlani prekonal väčšinu dôležitých európskych indexov aj vďaka prudkému nárastu cien ropy a plynu, z ktorého profitovali energetické giganty BP a Shell. Z dlhodobejšieho hľadiska však hlavný britský index od hlasovania o brexite v roku 2016 v dolárovom vyjadrení takmer stagnoval, zatiaľ čo širší americký index S&P 500 sa takmer zdvojnásobil a index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 si pripísal okolo 30 %.

Globálni investori od hlasovania o brexite v roku 2016 postupne opúšťajú britský akciový trh, čo oslabilo postavenie Londýna ako globálneho finančného centra. Paríž koncom minulého roka predbehol Londýn a stal sa najväčším európskym akciovým trhom.

V Spojenom kráľovstve je situácia zložitá. Index FTSE 250 za uplynulý rok stratil približne 6 %, keďže Spojené kráľovstvo čelí výraznejšej recesii ako mnohé rozvinuté krajiny. Firmy kótované na indexe FTSE 250 generujú približne polovicu svojich tržieb v Británii.