Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hlavný ekonóm ECB očakáva zvýšenie úrokových sadzieb v budúcom roku

Na archívnej snímke z 17. februára 2021 budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Cieľom ECB je cenová stabilita v eurozóne s tempom rastu inflácie na úrovni 2 % v strednodobom horizonte.

Frankfurt nad Mohanom 21. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude pravdepodobne aj v roku 2023 pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, aby skrotila infláciu. Ale tieto zvýšenia môžu byť menšie ako v predchádzajúcich mesiacoch. Uviedol to jej hlavný ekonóma Philip Lane. TASR správu prevzala z DPA.

"Nemyslím si, že v decembri bude posledné zvýšenie sadzieb," povedal v rozhovore pre Market News Lane, podľa ktorého však na zasadnutí Rady guvernérov ECB 15. decembra už nemusí dôjsť k ďalšiemu prudkému nárastu úrokov o 0,75 percentuálneho bodu.

Cieľom ECB je cenová stabilita v eurozóne s tempom rastu inflácie na úrovni 2 % v strednodobom horizonte. V októbri však spotrebiteľské ceny v 19-člennej menovej únii stúpli medziročne až 10,6 % v dôsledku prudkého zdražovania energií.

Európska centrálna banka tak za predchádzajúce tri mesiace zvýšila kľúčový úrok o 200 bázických bodov z rekordného minima 0 %, kde ho držala celé roky, na súčasné 2 %. Vyššie úroky sú však záťažou pre ekonomiku, keďže predražujú úvery.

Eurozóna v súčasnosti čelí hrozbe poklesu ekonomiky v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a rastúcich nákladov na energie.

"Myslíme si, že akákoľvek recesia bude mierna a krátkodobá," povedal Lane. Naznačil tiež, že očakáva vyššiu infláciu v budúcom roku, než ECB odhadovala v septembri v dôsledku drahších energií.