Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hlavný index nemeckej burzy DAX vzrástol na historické maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index DAX vzrástol krátko po otvorení burzy na 13.615 bodov, čo predstavuje nový rekord.

Frankfurt nad Mohanom 22. januára (TASR) - Hlavný index nemeckej akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom DAX otvoril stredajšie obchodovanie rastom na historické maximum, keď prekonal 13.600 bodov. Prispelo k tomu čiastočné upokojenie obchodných sporov vo svete, na ktoré najviac doplácali proexportné ekonomiky, medzi ktoré patrí aj nemecká.

Index DAX vzrástol krátko po otvorení burzy na 13.615 bodov, čo predstavuje nový rekord. Prekonal tak predchádzajúcu rekordnú hodnotu burzy z 23. januára 2018, ktorá dosiahla 13.596,89 bodu. Rekord indexu nasledoval po raste akciových trhov v USA aj Ázii.

Na rozdiel od vývoja na iných svetových akciových trhoch sa indexu DAX dlho nedarilo posúvať sa na nové maximá. Dôvodom bol najmä obchodný spor medzi Čínou a USA, ktorý sa negatívne odrazil na kľúčových nemeckých sektoroch, automobilovom a chemickom.

Čína a USA však pred týždňom podpísali takzvanú 1. fázu obchodnej dohody, ktorá konflikt medzi najväčšími svetovými ekonomikami zmiernila. K uzatvoreniu celkovej dohody je ešte ďaleko, obe strany však plánujú v rokovaniach pokračovať.