Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hlivák: ÚVO skrátil čas kontrol o 41,92 dňa

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Dano Veselský

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák zároveň navrhol prijať ďalšie systémové opatrenia v súvislosti s celkovou dobou trvania kontroly.

Bardejov/Bratislava 4. júla (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) skrátil čas kontrol o 41,92 dňa a znížil aj počet konaní, ktoré prerušuje. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák o tom v stredu informoval vládu počas jej výjazdového rokovania v Bardejove. Zároveň navrhol prijať ďalšie systémové opatrenia v súvislosti s celkovou dobou trvania kontroly.

Predseda úradu oboznámil vládny kabinet o prijatých opatreniach od svojho nástupu do funkcie. "Po mojom nástupe na základe prijatých systémových opatrení Úrad pre verejné obstarávanie skrátil čas celkových kontrol o 41,92 dňa, to znamená, máme pokles 36,25 %," priblížil Hlivák s tým, že kontroly v čase jeho nástupu trvali 115 dní. Podľa neho bolo úradu tiež vytýkané, že umelo prerušuje konania. V súčasnosti ÚVO prerušuje konania len v 12 % prípadov, ak sa napríklad žiada odborné stanovisko. Celkový počet prerušovaných konaní tak bol podľa jeho slov znížený o viac ako 78 %.

Hlivák informoval vládu aj o tom, že čistý čas celkovej kontroly úradu trvá 22 dní. "Teda my o sedem dní rozhodujeme skôr o zákazkách, ktoré sa týkajú čerpania eurofondov, ako stanovuje zákon. Zákonná lehota je 30 dní," podčiarkol.

V súvislosti s celkovou dobou kontroly navrhol prijať aj ďalšie systémové opatrenia. "Napríklad, aby Úrad pre verejné obstarávanie komunikoval len s jedným subjektom, a to je napríklad riadiaci orgán, kde vieme ušetriť ďalší čas," skonštatoval. Ako dodal, v rámci opatrení navrhnutých v novele zákona o verejnom obstarávaní by sa lehoty mohli dostať na úroveň okolo 50 % oproti pôvodnej dobe trvania v čase jeho nástupu do funkcie.

Predseda ÚVO sa zároveň v súvislosti s čerpaním eurofondov rozhodol raz za štvrťrok navštíviť príslušných ministrov, ktorí sú zodpovední za svoje operačné programy. "Samozrejme, aj opatreniami, ktoré sme navrhli aj v rámci tohto materiálu, aj v rámci novely, sa snažíme urobiť tak, aby sme prijali riešenie, ktoré bude znamenať rýchle, efektívne čerpanie eurofondov, ale za dodržania princípov zákonnosti a transparentnosti," dodal Hlivák.

Zdôraznil tiež, že rokovania o pripomienke Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a Úradu vlády SR o odobratí automatickej kontroly ÚVO v oblasti eurofondov ešte nie sú ukončené.