Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hlivák: Výzvami pre nového šéfa ÚVO budú eurofondy aj nezávislosť

Na snímke zľava novozvolený predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič, odchádzajúci predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák počas tlačovej konferencie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) 10. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Odchádzajúci a nový predseda ÚVO si odovzdali agendu úradu.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Najväčšími výzvami pre nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Petra Kuboviča bude nové programové - eurofondové - obdobie, implementácia profesionalizácie úradu, ako aj udržanie nezávislosti ÚVO. Uviedol to na štvrtkovom brífingu odchádzajúci šéf ÚVO Miroslav Hlivák.

"Tie najväčšie výzvy, ktoré momentálne vnímam, je príprava úradu na nové programové obdobie z hľadiska čerpania eurofondov. Tu sa urobila zásadná reforma. Úrad je jedinou inštitúciou, ktorá v novom programovom období bude kontrolovať eurofondy. V súčasnosti vypracúvame príslušné dokumenty a metodiky v spolupráci s ministerstvom investícií, ktoré je centrálnym koordinačným orgánom. Rovnako v tomto kontexte úrad aj personálne narastie," povedal Hlivák.
Na snímke novozvolený predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič počas tlačovej konferencie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) 10. novembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Ďalšou výzvou pre úrad bude podľa Hliváka implementácia projektu profesionalizácie úradu. Výzvou tiež je, aby si úrad udržal pozíciu nezávislej kontrolnej inštitúcie. "Vzhľadom k tomu, že (na Slovensko) príde obrovský balík prostriedkov, z plánu obnovy asi 6 miliárd eur a nové eurofondy v hodnote 12 miliárd eur, je kľúčové, aby úrad, ktorý má posilnené právomoci, túto úlohu zvládol," podčiarkol.

Odchádzajúci a nový predseda ÚVO si podľa Kuboviča zároveň odovzdali agendu úradu. "O slabinách úradu je dnes predčasné hovoriť. Agendu som mal možnosť čítať pár hodín, budem sa však ňou podrobne zaoberať. To, čo oceňujem, je príprava podkladov a vysvetlenie pálčivých tém. Dnes však ešte neviem povedať, či spomínané témy majú nejaké slabiny," doplnil nový predseda ÚVO. Podľa svojich slov "si projektové a iné záležitosti potrebuje ešte načítať".