Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hlubocký: Záujem o cestovanie vlakmi má v budúcnosti potenciál rásť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zrealizované a plánované investície súčasného manažmentu ZSSK do vozidlového parku sú v celkovom objeme 383 miliónov eur.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Počet cestujúcich vlakmi sa v posledných rokoch zvyšuje. Záujem o železničnú dopravu má pritom aj v budúcnosti potenciál ďalej rásť. Na konferencii Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) s názvom 100 miliónov cestujúcich pre slovenské vlaky to uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

"Zhruba od roku 2014, keď sme previezli 45 miliónov cestujúcich, sme svedkami naozaj veľkého nárastu. Tento rok máme odhad vyše 76 miliónov cestujúcich," priblížil Hlubocký s tým, že nárastu pomohlo aj opatrenie vo forme bezplatného cestovania pre isté skupiny obyvateľstva. "Naštartovalo to aj platiacich cestujúcich. Naozaj, posledné roky štatistika hovorí, že nám rastú ľudia najmä v segmente platiacich cestujúcich," dodal. Nárast medzi predchádzajúcim a týmto rokom očakáva na úrovni viac ako 2 miliónov cestujúcich.

Podľa jeho slov je vidieť, že ľudia chcú cestovať železnicou. "Veríme tomu, že máme potenciál odviezť ďaleko viac ľudí ako dnes," poznamenal s tým, že železničná doprava je jednou z najekologickejších. Aj preto sa ZSSK uchádza o podporu širokej verejnosti, ale aj politikov práve pre túto formu dopravy.

Železničná spoločnosť podľa Hlubockého robí opatrenia, aby priviedla viac cestujúcich do vlakov. "Snažíme sa jednak cez svoju marketingovú politiku im ukazovať výhody cestovania vlakom, ale tým najdôležitejším, čo cestujúci vnímajú, je kvalita cestovania, dochvíľnosť. Momentálne prechádzame cez najväčšiu modernizáciu v histórii ZSSK," zdôraznil.

Zrealizované a plánované investície súčasného manažmentu ZSSK do vozidlového parku sú v celkovom objeme 383 miliónov eur. Spoločnosť kupuje 46 ucelených jednotiek s finančnou podporou Európskej únie (EÚ). Nakupuje tiež päť elektrických jednotiek a jeden rušeň do Vysokých Tatier z vlastných zdrojov. Rovnako z vlastných zdrojov kupuje ZSSK 35 nových vozňov do diaľkovej dopravy a modernizuje 84 vozňov.

Hlubocký zároveň doplnil, že z európskych zdrojov sa pripravuje projekt technicko-hygienickej údržby v hodnote viac ako 100 miliónov eur. "Tam už sme vo fáze toho, že sa vyberá partner na dodanie stavby. Je to schválený projekt," podotkol. Ide o tri pracoviská, ktoré by mali byť vo Zvolene, Humennom a Nových Zámkoch.