Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Obce a mestá majú dosť práce pre uchádzačov o dávku v hmotnej núdzi

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vyhlásil to dnes šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) po skončení rokovania s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Samosprávy na Slovensku majú dostatok práce pre uchádzačov o dávku v hmotnej núdzi.

Vyhlásil to dnes šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Richter (Smer-SD) po skončení rokovania s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o aplikácii novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi v praxi. "Zhodli sme sa na tom, že obce a mestá majú dostatok práce pre účely naplnenia litery zákona," spresnil minister.

Informoval, že zástupcovia rezortu práce s predstaviteľmi ZMOS rokovali aj o tom, ako sa bude zabezpečovať pracovná náplň pre poberateľov dávky. "Vytypovalo sa presne 20 činností, v rámci ktorých by sa mala realizovať aktivačná práca poberateľov príspevku v hmotnej núdzi v jednotlivých oblastiach. Rozdiskutovali sme si aj prípadné riziká, ktoré s tým súvisia, zadefinovali sme konkrétny postup," priblížil.



"Tento proces je zvládnuteľný. Môže sa síce stať, že v niektorých osobitných prípadoch bude percento ľudí v hmotnej núdzi v obci vyššie ako obvykle. Môže to spôsobiť určité starosti, pre takéto prípady sme sa však dohodli, že ich vyriešime individuálne," doplnil predseda ZMOSu Jozef Dvonč.

Poslanci Národnej rady 26. novembra opätovne schválili zákon o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý plénu vrátil prezident Ivan Gašparovič. Pri hlasovaní odmietli všetky pripomienky hlavy štátu. Právna norma tak začne platiť od januára 2014. Po novom budú mať ľudia v hmotnej núdzi nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností. Základným predpokladom týchto podmienok má byť to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá.