Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Hnutie Sme rodina chce zvýšiť sirotské dôchodky

Na snímke horný rad poslanci zľava Milan Krajniak, Boris Kollár, dolný rad zľava Peter Pčolinský (všetci traja Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci hnutia navrhujú zvýšiť percento, z ktorého sa priznávajú sirotské dôchodky na 50 % starobného či invalidného dôchodku, na ktorý by mal zomrelý nárok.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Hnutie Sme rodina navrhuje zvýšiť percento, z ktorého sa priznávajú sirotské dôchodky. Do parlamentu na septembrovú schôdzu predložili novelu zákona o sociálnom poistení.

Nezaopatrené dieťa po zomretom rodičovi alebo osvojiteľovi má nárok na sirotský dôchodok. Ten sa podľa platného zákona priznáva vo výške 40 % starobného či invalidného dôchodku, na ktorý by mal nárok zomrelý rodič adresáta tohto sociálneho príspevku. Poslanci hnutia navrhujú zvýšiť percento, z ktorého sa priznávajú sirotské dôchodky na 50 % starobného či invalidného dôchodku, na ktorý by mal zomrelý nárok.

Poslanci upozorňujú na to, že zo Správy o sociálnej situácii obyvateľstva Slovenskej republiky za rok 2018 vyplýva, že v tom roku bolo vyplatených 20.958 sirotských dôchodkov, čo je o 295 menej, ako ich bolo vyplatených v roku 2017. Klesajúci trend vyplatených sirotských dôchodkov bol zaznamenaný aj v roku 2017. S účinnosťou od 1. januára 2018 bol sirotský dôchodok valorizovaný na obdobie rokov 2018 až 2021. "Zastávame názor, že valorizácia bola nedostatočná, pretože zvýšenie sirotského dôchodku dostatočne nepokrýva zvýšené životné náklady na zdravý vývoj nezaopatreného dieťaťa. Vzhľadom na vývoj slovenskej ekonomiky sa navrhuje zvýšenie percenta, z ktorého sa priznávajú sirotské dôchodky, o 10 %," zdôvodňujú návrh poslanci.

Novela zákona by mala začať platiť od 1. januára 2020.