Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hodnota bodu pre úrazové dávky sa v tomto roku zvýšila na 26,08 eura

Ilustračná fotka. Foto: Tablet.tv

V predchádzajúcom roku predstavovala sumu 24,22 eura, hodnota bodu sa teda zvýšila o 1,86 eura.

Bratislava 14. marca (TASR) - Hodnota bodu, ktorá je potrebná na výpočet sumy úrazových dávok, je v tomto roku 26,08 eura. V predchádzajúcom roku predstavovala sumu 24,22 eura, hodnota bodu sa teda zvýšila o 1,86 eura. V utorok o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

Doplnil, že hodnota bodu je dôležitá pri určení sumy úrazových dávok - náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia. "Pri ich výpočte sa vychádza z bodového ohodnotenia v lekárskom posudku a zo sumy na jeden bod," uviedol Kontúr.

Hodnotu jedného bodu určuje opatrenie Ministerstva zdravotníctva SR, vysvetlil hovorca. Vychádza pritom z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom (ŠÚ) SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu.

Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR je podľa ŠÚ SR za minulý rok 1304 eur. Hodnota jedného bodu predstavuje 2 % z tejto sumy, vyčíslil Kontúr.

Novú hodnotu bodu určenú na tento rok použije SP len pri tej náhrade za bolesť a náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia, na ktorú poškodenému zamestnancovi vznikol nárok po konci decembra. A to len v dôsledku pracovného úrazu alebo zistenej choroby z povolania, uzavrel hovorca.