Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Hodnota majetku amerických domácností sa v 2. štvrťroku zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Akcie stúpli na rekordné maximá a nízke náklady na pôžičky podporili kúpu domov, a v konečnom dôsledku aj zhodnotenie ich cien.

Washington 23. septembra (TASR) - Hodnota majetku amerických domácností sa v 2. štvrťroku zvýšila a dosiahla nový rekord. Američania sa tešili z búrlivého akciového trhu a vôbec najväčšieho nárastu hodnoty svojich nehnuteľností. Ukázala to najnovšia správa americkej centrálnej banky (Fed).

Podľa Fed sa čistý majetok domácností v 2. štvrťroku 2021 zvýšil o 5,8 bilióna USD alebo 4,3 % na 141,7 bilióna USD (120,96 bilióna eur). Tento výsledok zahŕňa nárast hodnoty akcií o 3,5 bilióna USD a hodnoty nehnuteľností vo vlastníctve domácností o 1,2 bilióna USD.

Akcie stúpli na rekordné maximá a nízke náklady na pôžičky podporili kúpu domov, a v konečnom dôsledku aj zhodnotenie ich cien. Výsledné čísla ukazujú, ako masívna podpora od vlády počas pandémie ochorenia COVID-19 a od Fedu posilnili bohatstvo Američanov.

Podiel akcií na celkovom majetku domácností sa v 2. štvrťroku zvýšil takmer na 29,5 % z 25,6 % v roku 2019, uviedol Fed.

Ale nie každý profitoval z vývoja na trhoch. Veľká časť Američanov neinvestuje na akciovom trhu a mnohým nájomcom prudký nárast cien obytných nehnuteľností sťažil snahu o kúpu vlastného bývania.

Fed ďalej informoval, že čisté súkromné úspory sa v období apríl-jún 2021 zvýšili takmer o 2,9 bilióna USD po náraste o 4,8 bilióna USD v predchádzajúcom štvrťroku. Obrovské úspory boli kľúčovou hybnou silou spotrebiteľských výdavkov, vrátane uplynulého štvrťroka, keď dosiahli jeden z najstrmších nárastov v histórii záznamov.

Ale Fed uviedol tiež, že nesplatený dlh podnikov sa v období od apríla do júna zvýšil o 63,2 miliardy USD alebo 1,4 % takmer na 18 biliónov USD.

Nesplatený federálny dlh stúpol o 578,8 miliardy USD alebo 9,6 % na 24,7 bilióna USD. Vládny dlh počas pandémie vzrástol, pretože politici schválili biliónové stimuly na podporu ekonomiky a zmiernenie dôsledkov zdravotnej krízy pre ľudí a podniky.