Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Hojsík získal päť miliónov eur na sledovanie škodlivín za pomoci včiel

Na snímke včela letí nad rozkvitnutými šafranmi (Crocus vernus) na lúke počas teplého dňa vo švajčiarskom Berne, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Projekt, ktorý slovenský europoslanec navrhol a presadil, pokrýva všetkých 27 členských krajín EÚ vrátane Slovenska.

Brusel/Štrasburg 19. januára (TASR) - Päť miliónov eur navyše sa vďaka slovenskému europoslancovi Martinovi Hojsíkovi (PS) podarilo získať na monitorovanie škodlivých látok v prírode, čo sa týka aj Slovenska.

Hojsík v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu pripomenul, že v stredu bol oficiálne spustený európsky projekt Insignia 2.0, ktorého cieľom je komplexné celoeurópske štúdium a monitoring environmentálneho znečistenia prostredníctvom včiel, ktoré prichádzajú do kontaktu so škodlivými látkami v blízkosti svojich úľov.

Spresnil, že projekt, ktorý on sám navrhol a presadil, pokrýva všetkých 27 členských krajín EÚ vrátane Slovenska a dodatočné zdroje vo výške päť miliónov eur vníma ako dôležité tak z hľadiska ochrany prírody, ako aj včiel.

Poslanec upozornil, že ľudia ovplyvňujú svoje okolie mnohými spôsobmi a medzi tie horšie patrí znečisťovanie životného prostredia rôznymi toxickými látkami, pesticídmi, ťažkými kovmi či mikroplastmi.
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík (PS/SPOLU), foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian

"Problémom je, že ani my sami veľakrát netušíme, čo, kde a koľko toho sme do svojho okolia vypustili. Rozšírený monitoring škodlivých látok nám pomôže zmapovať situáciu a ponúkne podrobný obraz znečistenia, ktorému spolu s nami čelia včely a celá príroda," opísal situáciu Hojsík, ktorý sa v europarlamente venuje boju proti toxickým látkam a škodlivým pesticídom.

Hojsík, ktorého týždenník Politico v roku 2020 označil za jedného z top piatich ľudí v EÚ, ktorí sa venujú znečisteniu pesticídmi, presadil, aby na podporu projektu Insignia 2.0 bolo vyčlenených dodatočných päť miliónov eur z európskych zdrojov.

"Insignia 2.0 je postavená na staršom pilotnom projekte Insignia. Pôvodný rozsah rozširuje, nielen čo sa týka kontaminantov, ale aj geograficky. Pôvodný projekt sa sústredil len na vytvorenie protokolu na kontamináciu pesticídmi, Insignia 2.0 ide ďalej. Sleduje nielen pesticídy, ale aj škodlivé látky v ovzduší, ťažké kovy či mikroplasty. A geograficky sa rozšírila na celú Úniu," vysvetlil poslanec.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Podľa Hojsíka projekt umožní efektívnejší boj proti znečisteniu v celej EÚ vrátane Slovenska. Verí, že výsledky Insignia 2.0 rozšíria poznanie o ľudskom znečistení a pomôžu identifikovať oblasti s vysokým či nízkym znečistením. To umožní sústrediť pozornosť na postihnuté oblasti a zlepšiť ich environmentálnu situáciu.

"Prospech z toho budú mať ľudia a celá príroda. Som rád, že sa do projektu zapojila aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Verím, že to bude mať priamy vplyv na boj so znečistením aj u nás na Slovensku,"
odkázal Hojsík.

Poslanec pripomenul, že využitie včiel na monitorovanie škodlivých látok je fascinujúce. Včely medonosné neúmyselne zbierajú škodliviny a nosia ich do úľa. To znamená, že včely dokážu pomôcť s výskumom a podrobným sledovaním znečistenia prírody.

spravodajca TASR Jaromír Novak