Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Holandská ekonomika v 1. kvartáli mierne vzrástla

Amsterdam, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vývoj holandskej ekonomiky na začiatku roka podporili najmä spotrebitelia, keď ich výdavky vzrástli o 1,5 %.

Amsterdam 24. júna (TASR) - Holandská ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku rast, ktorý bol síce miernejší než v predchádzajúcom kvartáli, prvý odhad však poukazoval na nulové tempo rastu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené spresnené údaje holandského štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Holandska vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,4 % po 0,7-percentnom raste v poslednom štvrťroku minulého roka. Predbežný odhad z polovice mája však poukazoval na stagnáciu.

Vývoj holandskej ekonomiky na začiatku roka podporili najmä spotrebitelia, keď ich výdavky vzrástli o 1,5 %. Naopak, výdavky vlády klesli o 0,6 %. Ekonomiku nepodporil ani vývoz, ktorý zaznamenal pokles o 0,3 %.

Horšie, než uvádzal predbežný odhad, sa však vyvíjala ekonomika v medziročnom porovnaní. Podľa spresnených údajov vzrástol HDP Holandska o 6,7 %, zatiaľ čo predbežný odhad uvádzal rast na úrovni 7 %. Na druhej strane, v porovnaní so 4. kvartálom sa tempo rastu zrýchlilo, keď v poslednom štvrťroku 2021 vzrástla ekonomika o 6,2 %.

Štatistický úrad zároveň revidoval údaje o vývoji ekonomiky za minulý rok. Pôvodne uvádzal celoročný rast HDP na úrovni 5 %, po revízii však holandská ekonomika vzrástla vlani o 4,9 %.