Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Holandská ekonomika v 3. kvartáli nečakane klesla

Amsterdam, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) Holandska klesol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 % po nadol revidovanom raste v 2. kvartáli na úrovni 2,4 %.

Amsterdam 15. novembra (TASR) - Holandská ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku nečakaný pokles, prvý za viac než dva roky. Ako sa ukázalo, vývoj hospodárstva v 3. štvrťroku ovplyvnil pokles investícií aj výdavkov vlády a takmer nulový rast výdavkov spotrebiteľov. TASR o tom informuje na základe správ portálov RTTNews a tradingeconomics, ktoré sa odvolali na predbežné údaje holandského štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Holandska klesol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 % po nadol revidovanom raste v 2. kvartáli na úrovni 2,4 %. Analytici očakávali nulový rast, pričom vychádzali z pôvodne udávaného rastu za 2. štvrťrok na úrovni 2,6 %. Vývoj v 3. štvrťroku predstavuje prvý pokles holandskej ekonomiky od 2. kvartálu 2020, teda po vypuknutí pandémie nového koronavírusu a prijatia prísnych protipandemických opatrení. V danom štvrťroku klesol HDP Holandska až o 7,9 %.

Firemné investície v 3. kvartáli tohto roka klesli o 1,7 % a pokles zaznamenali aj výdavky vlády, aj keď iba mierny. Výdavky spotrebiteľov síce rástli, rast však dosiahol iba 0,1 %. Export vzrástol o 0,9 %, dovoz však rástol o niečo výraznejšie, konkrétne o 1 %.

V medziročnom porovnaní holandská ekonomika vzrástla o 3,1 %. Tempo rastu sa tak výrazne spomalilo, keď v 2. štvrťroku rast hospodárstva dosiahol 5,1 %.