Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Holandská vláda plánuje postupne predať banku ABN Amro

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vláda ešte pred dvoma mesiacmi odsunula predaj, ktorý bol pôvodne plánovaný už v roku 2013.

Haag 22. mája (TASR) - Holandská vláda chce predať len nedávno zoštátnenú banku ABN Amro: v poslednom kvartáli tohto roka uvedie na burzu prvých 20 až 30 %. S odvolaním sa na dnešné vyhlásenie holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema o tom informovala agentúra DPA.

Štát odkúpil banku počas finančnej krízy v roku 2008 za 17 miliárd eur a ďalších päť miliárd eur investoval do jej sanácie. Burzová hodnota inštitúcie sa odhaduje najmenej na 15 miliárd eur.

Vláda ešte pred dvoma mesiacmi odsunula predaj, ktorý bol pôvodne plánovaný už v roku 2013. Dôvodom bolo verejné pohoršenie z výrazného zvýšenia platov členov predstavenstva a pochybných transakcií v Dubaji. Po verejnom ospravedlnení manažmentu Dijsselbloem hovorí o obnovení dôvery.

"Aj výsledky v 1. kvartáli 2015 ukazujú na dobrú ekonomickú situáciu banky," povedal minister. Inštitúcia, ktorá zamestnáva zhruba 22.000 ľudí, v prvých troch mesiacoch vykázala čistý zisk 543 miliónov eur, čo predstavuje najlepší štvrťročný výsledok za posledné štyri roky.

ABN Amro patrí medzi najpoprednejšie banky v Holandsku a v roku 2007 sa so sumou 72 miliárd eur stala cieľom historicky najdrahšej akvizície vo finančnom sektore. Kupcami boli belgicko-holandský finančný koncern Fortis, španielska banka Santander a britská Royal Bank of Scotland (RBS). ABN Amro si rozdelili, no o rok neskôr sa v dôsledku finančnej krízy Fortis a RBS dostali na pokraj bankrotu a ich domovské štáty ich museli zachraňovať. Holandsko vtedy banku odkúpilo a stalo sa jej jediným vlastníkom. S cieľom ochrániť banku pred ďalšou akvizíciou si štát vyhradzuje právo veta, dokiaľ bude vlastniť aspoň tretinový podiel.