Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Holandsko chce, aby nove jadrové elektrárne staval štátny podnik

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Jadrová energia sa vrátila do politického programu v Holandsku v roku 2020, keď poslanci schválili návrh vyzývajúci vládu, aby sa vážne zaoberala možnosťou výstavby nových jadrových elektrární.

Brusel/Amsterdam 13. marca (TASR) - Holandské strany z vládnej koalície, Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) a Kresťanskodemokratická výzva (CDA), chcú, aby za výstavbu a prevádzku dvoch nových jadrových elektrární v meste Borssele zodpovedal skôr štát ako súkromné spoločnosti. Uviedli v pondelok denník Telegraaf a spravodajský server DutchNews.nl.

Obe politické strany chcú, aby štát založil vlastnú spoločnosť, ktorá v nasledujúcich desaťročiach bude vyrábať bezuhlíkovú elektrinu, teda bez emisií CO2. Poslanci Silvio Erkens (VVD) a Henri Bontenbal (CDA) uviedli, že takýto štátny podnik sa potom môže sústreďovať na hľadanie súkromných investorov, napríklad aj penzijné fondy, a to za čo najnižšie náklady na výstavbu.

"Ak bude štát zohrávať významnú úlohu, umožní to aj skorší začiatok prác. Výstavba nových jadrových elektrární si vyžaduje veľké investície a elektrárne môžu fungovať 60 až 80 rokov," uviedol Erkens pre Telegraaf. Spresnil, že stabilná vládna politika je v tejto oblasti kľúčová a upozornil, že nestabilná politika môže, naopak, viesť k vážnemu prekročeniu nákladov na výstavbu jadrových elektrární.

Jadrová energia sa vrátila do politického programu v Holandsku v roku 2020, keď poslanci schválili návrh vyzývajúci vládu, aby sa "vážne zaoberala" možnosťou výstavby nových jadrových elektrární. Nová koaličná vláda premiéra Marka Rutteho neskôr súhlasila s výstavbou dvoch nových jadrových elektrární.

Holandsko má v súčasnosti iba jednu jadrovú elektráreň, v lokalite Borssele v provincii Zeeland na pobreží Severného mora, ktorá produkuje približne tri percentá všetkej holandskej spotreby energie.