Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Holandsko chce viac trestať firmy porušujúce environmentálne pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Médiá upozornili, že Národný kontrolný úrad v správe z roku 2021 uviedol, že relatívne malý počet spoločností je zodpovedný za viac ako polovicu všetkých environmentálnych priestupkov.

Brusel/Amsterdam 22. mája (TASR) - Holandská ministerka spravodlivosti Dilan Yesilgözová zvažuje právne možnosti zvýšenia pokút pre firmy, ktoré boli pristihnuté pri porušovaní environmentálnych pravidiel a v tejto súvislosti podporuje aj sprísnenie podmienok pre mimosúdne vyrovnanie. Informovali o tom v pondelok denník Financieele Dagblad a spravodajský portál DutchNews.nl.

Médiá upozornili, že Národný kontrolný úrad v správe z roku 2021 uviedol, že relatívne malý počet spoločností je zodpovedný za viac ako polovicu všetkých environmentálnych priestupkov, pričom doterajšie nízke pokuty, ktorým firmy čelia, nefungujú ako odstrašujúci prostriedok.

Mnohé porušenia predpisov v oblasti ochrany životného prostredia sa riešia mimosúdnou cestou za menej ako 10.000 eur a len v piatich percentách prípadov postihov je pokuta vyššia ako 50.000 eur.

Yesilgözová pred poslancami parlamentu uviedla, že jej ministerstvo vykonáva "výskum ukladania trestov", ktorý sa zameriava na uplatňovanie trestov za závažné environmentálne delikty v praxi a na prekážky, ktoré bránia uvaleniu "účinných, primeraných a odrádzajúcich sankcií" voči firmám porušujúcim pravidlá.

Poslanec liberálnej strany D66 Joost Sneller v tejto súvislosti pre denník Financieele Dagblad uviedol, že je správne, ak chce ministerstvo zasiahnuť, lebo pokuty za ekologické priestupky musia fungovať ako skutočný odstrašujúci prostriedok. "Spoločnosti v súčasnosti považujú pokutu za vypočítané riziko," upozornil.

Ministerka Yesilgözová rovnako naznačila, že nový vládny návrh má umožniť, aby prokuratúra konala v prípadoch, ak sa firma porušujúca environmentálne štandardy dohodne mimosúdne, no naďalej pokračuje v praktikách škodiacich životnému prostrediu.