Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Štát pomohol bankám, minister žiada zníženie platov zamestnancov

Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP

Záchranné kroky vlády a vysoké platy bankárov vyvolali v Holandsku ostrú kritiku, keďže v čase záchrany bánk začala vláda pripravovať úsporné opatrenia, ktoré väčšine ľudí znížili životnú úroveň.

Amsterdam 11. februára (TASR) - Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem vyzval na zníženie platov všetkých zamestnancov v holandských bankách vzhľadom na to, že väčšina veľkých bánk v krajine získala od štátu finančnú pomoc. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Dijsselbloem, ktorý je od konca januára zároveň aj predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, pre dnešné vydanie denníka De Telegraaf uviedol, že práve vďaka čiastočnému znárodneniu niektorých veľkých bánk zachránila vláda v týchto inštitúciách pracovné miesta.

"Očakávam preto, že aj zamestnanci budú ochotní prispieť k ich záchrane svojím dielom," povedal. Od nástupu finančnej krízy v roku 2008 vláda z peňazí daňových poplatníkov podporila banku ING, poisťovňu Aegon, znárodnila ABN Amro a pred dvoma týždňami zoštátnila aj bankovú a poisťovaciu skupinu SNS Reaal.

Práve záchranné kroky vlády a vysoké platy bankárov vyvolali v Holandsku ostrú kritiku, keďže v čase záchrany bánk začala vláda pripravovať úsporné opatrenia, ktoré väčšine ľudí znížili životnú úroveň. Podľa Dijsselbloema by preto bolo vhodné, aby vedenia bánk uzatvorili s odbormi nové mzdové dohody, ktoré by boli "uspôsobené" súčasnej situácii. Ako dodal, kolektívne dohody v bankách sú v oblasti platov stále dosť štedré, a to aj čo sa týka bežných zamestnancov.

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Odbory Dijsselbloemovi odkázali, aby namiesto riešenia platov bežných zamestnancov bánk sa radšej sústredil na znižovanie vysokých platov manažérov. Samotný Dijsselbloem totiž len minulý týždeň obhajoval v parlamente ročný základný plat pre nového výkonného riaditeľa zachraňovanej SNS Reaal Gerarda van Olphena na úrovni 550.000 eur. Ako vtedy uviedol, takýto plat je na získanie špičkového bankára nevyhnutný.