Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Holandsko nepodporí vydávanie spoločných európskych dlhopisov

Foto: detuschebank.ge

S myšlienkou vydávať spoločné dlhopisy prišlo koncom marca Taliansko, ktoré nový koronavírus zasiahol najtvrdšie v rámci Európy.

Amsterdam 7. apríla (TASR) - Holandský minister financií Wopke Hoekstra v utorok zopakoval, že Holandsko nepodporí vydávanie spoločných európskych dlhopisov, tzv. eurobondov, na boj proti pandémii nového koronavírusu. Vláda v Amsterdame podľa neho podporí iba využitie záchranného fondu eurozóny, Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), aj to s podmienkami.

„Eurobondy, to by som neurobil a kabinet by to tiež neurobil,“ povedal Hoekstra parlamentu pred schôdzou ministrov financií eurozóny. Dodal, že využívanie ESM musí byť vždy spojené s podmienkami.  

S myšlienkou vydávať spoločné dlhopisy prišlo koncom marca Taliansko, ktoré nový koronavírus zasiahol najtvrdšie v rámci Európy. Na jeho stranu sa pridali aj Španielsko, Francúzsko a šesť ďalších štátov bloku, ktoré vyzvali na vytvorenie spoločného dlhového nástroja Únie na zmiernenie dôsledkov pandémie, keďže podľa všetkého spôsobí globálnu recesiu. Členské štáty na severe euroregiónu, predovšetkým Nemecko a Holandsko, sú však proti takémuto mechanizmu.

Lídri EÚ dali ministrom financií termín do 9. apríla, aby prišli s nápadmi, ako podporiť hospodárstvo EÚ.