Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Holandsko zaznamenalo druhú najnižšiu infláciu od konca roka 2021

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

zmiernil sa rast cien potravín a nealkoholických nápojov. Ceny týchto produktov vzrástli v júli medziročne o 11,5 %, zatiaľ čo v mesiaci jún sa zvýšili o 13 %.

Amsterdam 8. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny zaznamenali minulý mesiac spomalenie rastu, pričom rast bol druhý najslabší od konca roka 2021. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje holandského štatistického úradu, ktorý tak potvrdil predbežný odhad.

Štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics, uviedol, že medziročná miera inflácie dosiahla v Holandsku v júli 4,6 % po 5,7-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Úrad tak potvrdil predbežný odhad z 31. júla. Júlová inflácia je tak druhá najnižšia od októbra 2021, keď miernejší rast spotrebiteľských cien zaznamenalo Holandsko v marci tohto roka. Vtedy inflácia dosiahla 4,4 %.

K zmierneniu inflácie prispeli v júli najmä nižšie ceny energií. Bez započítania týchto cien a cien motorových palív dosiahla miera inflácie v Holandsku 6,8 % oproti 7,2-percentnej úrovni v júni.

Okrem toho sa zmiernil rast cien potravín a nealkoholických nápojov. Ceny týchto produktov vzrástli v júli medziročne o 11,5 %, zatiaľ čo v mesiaci jún sa zvýšili o 13 %. Miernejšie rástli aj ceny oblečenia a obuvi.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Holandsku zvýšili v júli o 1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci mierne klesli. Pokles dosiahol 0,3 %.