Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Holandský pivovarnícky koncern Heineken oznámil odchod z Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Pivovarnícky koncern už skôr informoval, že zastavuje nové investície a export svojich produktov do Ruska.

Moskva/Amsterdam 28. marca (TASR) - Po viacerých známych značkách oznámil svoj odchod z ruského trhu v pondelok aj holandský pivovarnícky koncern Heineken. Pôvodne firma informovala iba o zastavení nových investícií a exportu na ruský trh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a serveru DailyBusiness.

"Dospeli sme k záveru, že za súčasnej situácie nie je vlastníctvo ruských aktív zo strany Heinekenu ďalej udržateľné či životaschopné," oznámila firma v oficiálnom vyhlásení. Zároveň však dodala, že urobí maximum pre zabezpečenie svojich ruských zamestnancov. Heineken zamestnáva v Rusku približne 1800 ľudí.

Pivovarnícky koncern už skôr informoval, že zastavuje nové investície a export svojich produktov do Ruska. Najnovšie však dodal, že vzhľadom na pokračovanie vojny na Ukrajine spoločnosť prehodnotila svoje pôvodné kroky a dospela k záveru, že pre Heineken je ďalšie vlastníctvo aktív v Rusku neudržateľné a v súčasnom prostredí nie je ani životaschopné. "Takže sme sa rozhodli z Ruska odísť," dodala firma.

Aktíva postupne presunie na nového vlastníka, až do konca tohto roka však garantuje platy všetkým svojim zamestnancom a urobí maximum na zabezpečenie ich budúceho zamestnania. Spoločnosť zároveň očakáva, že odpisy dosiahnu zhruba 400 miliónov eur. "Po dokončení transferu aktív Heineken už na ruskom trhu zastúpený nebude," dodala firma.