Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Holandský súd odsúdil mužov zodpovedných za fipronilovú kauzu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kvôli tejto nákaze, ktorá v roku 2017 postihla stovky európskych fariem a chovateľov, boli v štátoch EÚ zničené milióny vajec a 3,5 milióna kurčiat muselo byť utratených.

Brusel/Amsterdam 12. apríla (TASR) - Majitelia holandskej spoločnosti, ktorá predávala nelegálny pesticíd fipronil a v roku 2017 ohrozila produkciu miliónov slepačích vajec v Európe, boli súdom v meste Zwolle odsúdení na ročný pobyt vo väzení. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Fipronilová nákaza sa v lete 2017 rozšírila z Holandska, kde sa sliepky aj vajcia nakazili pesticídom fipronil. Kríza zasiahla aj Slovensko. Fipronil sa používa proti všiam, blchám a kliešťom. Na zvieratá, ktoré produkujú potraviny, sa používať nesmie.

Sudcovia vo svojom rozsudku uviedli, že dvaja majitelia spoločnosti Chickfriend - Martin van de B. a Mathijs IJ - vedome a zámerne použili rakovinotvornú látku fipronil, ktorá vo väčších množstvách ohrozuje zdravie ľudí, zvierat a rastlín.

Kvôli tejto nákaze, ktorá v roku 2017 postihla stovky európskych fariem a chovateľov, boli v štátoch EÚ zničené milióny vajec a 3,5 milióna kurčiat muselo byť utratených.

Obaja obvinení tvrdili, že za kauzou stojí ich belgický dodávateľ, súd však rozhodol, že ako riaditelia profesionálne zameranej spoločnosti si mali byť vedomí toho, čo nimi ponúkaný produkt obsahuje.

V Holandsku má fipronilová kauza dozvuky aj v podobe sporu medzi chovateľmi hydiny a štátom. Farmári nedostali dodnes požadované kompenzácie za zničené vajcia a utratenú hydinu. Upozornili však v tejto súvislosti na nedbanlivosť štátu, lebo vládny výbor pre bezpečnosť potravín a výrobkov (NVWA) nedbal na správy agrorezortu ešte z novembra 2016 o výskyte fipronilu a nezabránil tak masovému rozšíreniu tejto zakázanej látky na hydinových farmách doma a v zahraničí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)