Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Holandský Yssel postaví pri Štúrove závod, vytvorí 300 miest

llustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Firma sa špecializuje na výrobu betónových prefabrikátov a betonárskej ocele.

Štúrovo 12. októbra (TASR) – Holandský investor Yssel pripravuje výstavbu závodu pri obci Obid v okrese Nové Zámky. Výška investície predstavuje 30 miliónov eur, spoločnosť plánuje vytvoriť 300 pracovných miest. Firma sa špecializuje na výrobu betónových prefabrikátov a betonárskej ocele. Výstavba závodu by sa mala začať v januári budúceho roka. Prvá etapa výroby by mala byť spustená v druhom polroku 2015, produkcia bude určená najmä na zahraničný trh. V prvej etape plánuje firma zamestnať 150 ľudí, po nabehnutí plnej výroby by sa mal ich počet zdvojnásobiť. Konateľka spoločnosti Viera Dingová skonštatovala, že firma chce zamestnávať najmä ľudí zo štúrovského regiónu.

Závod spoločnosti Yssel vyrastie na pozemku s rozlohou 38 hektárov. „Kúpnopredajná zmluva na toto územie je podpísaná. Investor sa pre našu obec rozhodol najmä z toho dôvodu, že pozemok je technicky veľmi dobre vybavený. V blízkosti je Dunaj i hlavný cestný ťah Štúrovo – Nové Zámky,“ povedal starosta Obidu Tibor Nagy. Konateľka firmy potvrdila, že blízkosť Dunaja bola jedným z kritérií z hľadiska prepravy, rovnako ako dobré železničné spojenie a hlavná cesta na Nové Zámky.

Investor sa už v minulosti zaujímal o možnosť výstavby svojho závodu v Štúrove, nenašiel však vhodný pozemok. Primátor Štúrova a zároveň predseda združenia Južný región Ján Oravec však investíciu v neďalekom Obide víta. „Do týchto končín sa investori veľmi netlačia, zaujímajú sa skôr o možnosť čerpania eurofondov než o vážne investovanie v regióne,“ povedal. Okolie Štúrova má problém so zamestnanosťou, ľudia odchádzajú za prácou do susedného Maďarska. Úrad práce v Nových Zámkoch eviduje na pracovisku v Štúrove vyše 2700 uchádzačov o zamestnanie, ktorým v septembri tohto roka vedel ponúknuť tri pracovné miesta.