Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dlhší život znamená, že ľudia musia aj dlhšie pracovať, tvrdí Hollande

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident dnes odštartoval kampaň za dôchodkovú reformu.

Paríž 20. júna (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes začal dvojdňové rokovania so zástupcami odborov s cieľom presadiť reformu dôchodkového systému, pričom v tejto súvislosti upozornil, že ľudia dnes žijú dlhšie, takže budú musieť aj dlhšie pracovať. Informovala o tom agentúra DPA.

Očakáva sa, že schodok francúzskeho priebežného dôchodkového systému dosiahne do roku 2020 okolo 20 miliárd eur. Pri otvorení rokovaní s odbormi a zamestnávateľmi o riešeniach na zabezpečenie udržateľného dôchodkového systému Hollande uviedol, že dosiahnutie dlhšej priemernej dĺžky života je "vynikajúce," no takýto vývoj so sebou nesie aj následky.

Prezident predbežne vylúčil ďalšie zvyšovanie veku na odchod do dôchodku, ktorý jeho predchodca Nicolas Sarkozy zvýšil zo 60 na 62 rokov. Ako uviedol, takýto krok by trestal ľudí, ktorí začali pracovať v mladom veku. Namiesto toho presadzuje, aby sa na získanie nároku na plný dôchodok zvýšil počet odpracovaných rokov. "Takýto postup je najspravodlivejším opatrením," povedal Hollande.

Práve zvýšenie počtu odpracovaných rokov navrhla vláde komisia vedená bývalým ministrom školstva Yannickom Moreauom. Experti odporučili zvýšenie minimálneho počtu rokov, ktoré musia Francúzi odpracovať, aby mali nárok na plný dôchodok, zo 41,5 na 44 rokov. Pre ľudí narodených pred rokom 1966 však komisia navrhla, aby ich minimálny počet odpracovaných rokov na poberanie plnej výšky dôchodku vzrástol na 43. Okrem toho odporučila, aby sa zmiernili súčasné rozdiely v dôchodkovom systéme medzi zamestnancami verejného a súkromného sektora. Dôchodkový systém vo verejnom sektore je podstatne výhodnejší než v systéme súkromnom.

Akákoľvek reforma však nebude jednoduchá, najmä vo verejnom sektore, a pre vládu môže predstavovať mínové pole. Zreformovať dôchodkový systém sa ešte v 90. rokoch pokúsil vtedajší predseda vlády Alain Juppé, po masových protestoch však od tohto zámeru ustúpil.

Hollande by chcel legislatívu v tejto oblasti predstaviť v septembri, takže podľa analytikov sa dá počítať s horúcou jeseňou. Najväčšia odborová organizácia v krajine CGT, ktorá žiada, aby sa všetkým zamestnancom vrátila hranica odchodu do dôchodku späť na 60 rokov, oznámila na september prvý štrajk.