Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Honda a Nissan odkladajú výrobu v Číne, Toyota nie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nissan plánoval obnoviť výrobu v závodoch v meste Sien-jang v provincii Chu-pej a Čeng-čou v susednej provincii Che-nan v pondelok (24. 2.).

Tokio/Peking 21. februára (TASR) - Japonské automobilky Honda a Nissan odložili termín opätovného spustenia svojich závodov v kritickej čínskej provincii do prevádzky. Reagovali tak na výzvu úradov, aby v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nového koronavírusu, presunuli spustenie výroby až na marec.

Nissan plánoval obnoviť výrobu v závodoch v meste Sien-jang v provincii Chu-pej a Čeng-čou v susednej provincii Che-nan v pondelok (24. 2.). Po požiadavke úradov však oznámil, že obidva závody ponechá zatvorené. Nový termín ich opätovného uvedenia do prevádzky firma nezverejnila.

Zatvorené zostanú aj závody automobilky Honda, ktorá ich má práve v najviac postihnutom meste Wu-chan, ktoré je centrom provincie Chu-pej. Práve v tomto meste epidémia nového koronavírusu na prelome rokov vypukla, pričom doteraz si v Číne vyžiadala viac než 2230 obetí. Podľa Hondy zostanú závody zatvorené minimálne do 11. marca, teda do termínu, do ktorého by firmy mali podľa úradov ponechať závody mimo prevádzky.

Opačnú informáciu zverejnila v týchto dňoch najväčšia japonská automobilka Toyota. Firma oznámila, že v pondelok spustí produkciu v závode v Čcheng-tu v juhozápadnej provincii S'čchuan. Keďže už medzitým začala s obmedzenou výrobou v troch závodoch, od budúceho týždňa tak bude mať v prevádzke všetky štyri čínske závody, aj keď objem produkcie bude v niektorých z nich stále limitovaný.